Az áfonya fanyarsága tökéletes összhangban van az édes, élénk piros cseresznye ízével.
http://www.familyfreshcooking.com
12 dkg cseresznye, magozott, és durvára vágott
10 dkg áfonya
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
2 evőkanál víz
1 teáskanál tiszta vanília kivonat
Opcionális édesítőszer: Stevia, néhány evőkanál méz, tiszta juharszirup
3 evőkanál finomítatlan kókuszolaj
1 csésze zabpehely
1/2 csésze kockára vágott édesített, aszalt cseresznye
Csipet tengeri só
2 dl tejszín
3-4 evőkanál cukrozatlan cseresznye lekvár
természetes édesítő ízlés szerint
tehetünk bele diót, mogyorót is apróra vágva
Egy közepes méretű lábosban főzzük össze a cseresznyét, áfonyát vizet és gyömbért. Keverjük át párszor, adjunk hozzá még vizet, ha szükséges. Főzzük kb 8 percig, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá az édesítőszert.
Keverjük össze a zabot a kókuszolajjal, sóval, és az aszalt cseresznyével egy tálban.
A tejszínt jól verjük fel, majd keverjük hozzá a lekvárt és édesítsük ízlés szerint., Felhasználásig tartsuk hűtőszekrényben.
Melegítsük elő a sütőt, vajazzunk ki 4 kis tűzálló tálat. Oszlassuk el benne a cseresznyés-áfonyás keveréket, tetejére a zabkeverék kerül. Süssük 15-20 percig, míg a zab aranybarna lesz. Sütőből kivéve hagyjuk hűlni néhány percig. Tetejét tejszínhabbal és cseresznyével díszítsük.